Debatt på Teknologiporten NTNTU Jan Sollid Storehaug

Hvordan er verden i 2040?

Hva mener Eirik Norman Hansen, professor Morten Goodwin og August Winther om hvordan verden ser ut i 2040? TeknologiportenNTNU inviterte oss til en times debatt.

Jeg mener at vi i de neste tjue årene vil se en verdiskapning uten sidestykke i menneskehetens historie. – En verden som er perfekt for deg som elsker forandring. En verden som passer deg som vil gripe muligheter.

Samtidig så har vi aldri vært en en slik situasjon hvor våre valg i dag bestemmer hvor hver og en av oss og Norge som nasjon er om 20 år.

Timing er alt

Når jeg ser tilbake på mine 35 år som gründer så ser jeg at de selskapene som jeg har lykkes best med er de som har hatt riktig timing. Jeg har grepet mulighetene i det tidsvinduet hvor ny disruptiv teknologi har hatt en kraft i seg til å endre måten vi jobber og lever

Min første erfaring med disruptiv teknologi og startup var UNIC med introduksjonen av PC i Norge. Som BI-studenter startet vi et selskap hvor vi doblet og tredoblet omsetningen 7 år på rad og bygde norges raskest voksende bedrift uansett bransje

Kunstig intelligens er fellesnevner

Det har aldri vært så mange disruptive teknologier samtidig som i dag – drevet frem av den store fellesnevneren – kunstig intelligens

Verktøykassa har aldri vært så stor, enkel å ta i bruk og til i mange tilfeller til og med aldeles gratis. Det har heller aldri vært så mye penger og kompetanse tilgjengelig for å drive frem nye innovative ideer

Har du løsningen på et problem som gjelder 1 milliard mennesker? Ja, da kan du starte en bedrift fra hvor som helst i Norge og skape en milliardbedrift

Ett stort spørsmål

Hvilke spørsmål kan vi stille i dag for å ha en idé om hvordan verden ser ut i 2040?

Mange. Jeg skal ta det jeg mener er det viktigste. Jeg tenker at om tjue år så vet vi hva bevissthet er. Vi vet også om bevissthet kan oppstå i maskiner. Det er kanskje det største spørsmålet som bestemmer hvordan verden blir.

Jeg har i mange år vært fascinert av og fulgt med på diskusjoner som skjer innen det brede fagfeltet kunstig intelligens

To ytterligheter

Her er det mange synspunkter med to ytterligheter:

Den mest nøkterne og pessimistiske holdningen er at kunstig intelligens er overvurdert og brolagt med skuffelser. AI er kun et verktøy og bare egnet til å løse noen få, bestemte oppgaver

Den mest optimistiske, men også skremmende holdningen er at AI i et rasende tempo vil erobre stadig flere av de oppgaver som kun mennesker kan løse i dag.

Optimistene mener at kunstig intelligens om ikke lenger vil være i stand til å løse alle oppgaver like godt eller bedre enn mennesker og kunne finne svar på nær sagt alle våre problemer.

Samtidig så advares det mot at AI vil kunne komme ut av kontroll, fordi det er vil være umulig å styre utviklingen og i verste fall kan det bety ikke mindre enn menneskehetens undergang.

Må vi koble oss til AI for å overleve som art?

Ja, Elon Musk mener at vi er nødt til å koble oss til AI for å overleve som art og har lagt millioner av dollar i sitt selskap Neuralink for å få til akkurat det, mens Yuval Harari spør om vil blir en helt ny art med en liten super-elite hvor resten av oss blir overflødige

Jeg håper bevissthet er et observerbart fenomen som kan forklares og som kun kan oppstå i naturen og som aldri kan repliseres i en maskin.

Fra et filosofisk ståsted betyr dette sannsynligvis at alt som lever har en form for bevissthet. Det er jeg temmelig sikker på. Jeg er trygg på at min hund har en bevissthet og et “jeg”, den har bare andre sanser og en annen slags bevissthet enn meg.

I motsatt fall, om bevissthet er mekanisk og oppstår som en funksjon av regnekraft og mengden av informasjon som prosesseres, ja da kan bevissthet allerede ha oppstått i maskiner. Kanskje uten at vi vet om det og da sannsynligvis en slags bevissthet vi ikke er i stand til å forklare.

Da vet vi også om de nøkterne pessimistene har rett eller optimistene som ikke tror på dommedagsprofetier, men mener at vi vil kunne kontrollere kunstig intelligens til menneskehetens beste.

Lær noe som ikke alle kan

Hvis jeg kan gi ett råd til dagens studenter, så er det å lære noe som ikke alle kan. Selv kunne jeg BASIC programmering før jeg startet på mine studier.

Det var den direkte årsaken til at jeg kunne starte mitt første selskap.

Skaff deg et overblikk over kunstig intelligens, forstå maskinlæring og nevrale nettverk og jobb med konkrete prosjekter som gir deg ferdigheter.

Er du helt ukjent med hva kunstig intelligens er og hva det kan brukes til? Da kan det være en god start å ta det 30 timers gratiskurset “Elements of AI” – et innføringskurs på norsk. Når har også kurset kommet med en del II “Building AI” hvor du lærer mer om de faktiske algoritmene som gjør det mulig å lage AI-systemer.

I morgen kommer du ikke så ofte å bli spurt om hva slags utdanning du har tatt, men hva du kan i dag og hvor raskt du er i stand til å tilegne deg nye ferdigheter

Disruptive teknologier

Avslutningsvis vil jeg oppsummere med at vi for svært mange teknologier står i et vippepunkt i en eksponensiell teknologiutvikling.

Også helse er digitalisert og vi vil se store gjennombrudd som får betydning for hver og en av oss i årene som kommer. Vi får bedre helse og lever lengre, sannsynligvis mye lengre enn vi tenker er mulig i dag

Vi hører oftere og oftere om myndighetenes bekymring om alderssammensetningen i befolkningen i 2040. Vi må alle jobbe lengre, menes det.

Ellers må dagens studenter betale og ta omsorgen for morgendagens pensjonister.

Jeg mener dette også handler om et tankesett. Vi må slutte å tenke på livet i de tradisjonelle fasene, barn, studier, jobb og pensjonisttilværelse.

Siden vi får bedre helse og et lengre liv blir det viktigere enn noensinne å fylle livet med meningsfullt innhold og livslang læring.

Mitt motto er “100 er det nye 60”

Jeg er ikke bekymret for morgendagen.

Jeg innstiller meg på nye 40 yrkesaktive år og gleder meg til å lære mye nytt, møte spennende mennesker i alle aldre og ta fatt på alle mulighetene som byr seg!

Se hele debatten her

Prospective debatt

Vil du lære mer, men ikke gå på kurs?

Sjekk gjerne min leseliste for digital transformasjon. Der ser du bøker jeg har lest som jeg anbefaler. Du finner også et forslag til et opplæringsprogram og noen kilder til hvordan jeg selv holder meg oppdatert.

Om du vil holde deg oppdatert på utviklingen som skjer innen kunstig intelligens, anbefaler jeg deg også å følge AI-toppene.

Les gjerne også min artikkel om AI-trender og kunstig intelligens i 2020 og min samling av de beste artiklene om kunstig intelligens i 2020.

Lykke til!

Picture of Jan Sollid Storehaug

Jan Sollid Storehaug

Ser du etter en foredragsholder til ditt arrangement? Ring meg gjerne på 97512077 eller finn tid som passer for et nettmøte direkte i min kalender. Ved siden av å holde foredrag er jeg daglig leder av Tenk Digitalt AS der vi jobber med digital markedsføring, bedriftsutvikling og integrering av nye teknologier som kan gi din virksomhet et konkurransefortrinn i sin bransje.

Slik lykkes du bedre med dine foredrag

Finn ut om Jan Sollid Storehaug er ledig for ditt arrangement

Helseteknologi står frem som vinner etter pandemien

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

SISTE POSTER

Book et nettmøte for å diskutere ditt arrangement

HJELP MEG DELE DENNE ARTIKKELEN