Er du senior og vil starte din første bedrift? Jan Sollid Storehaug

Er du senior og vil starte din første bedrift?

Som senior husker jeg godt at jeg for tyve år siden sa til meg selv; aldri mer daglig leder. Slik er det lett å tenke etter å ha jobbet døgnet rundt i mange år. Likevel gikk jeg på en ny runde som daglig leder i Tenk Digitalt AS.

Glemt var tanken om at jeg bare skulle være investor og styreleder, for deretter å finne en daglig leder. Jobben var så spennende, at jeg beholdt den selv.

En 60 år gammel gründer har 3 ganger større sjanse til å lykkes enn en 30-åring 

Gode nyheter for deg som er godt voksen og som meg ikke har tenkt å gi seg med det første. Noen sikter inn mot pensjonisttilværelsen når tallet “60” blinker i horisonten.  Andre tenker at 100 blir det nye 60, og leker med tanken på å starte for seg selv.

Er du en av disse, kan du lese interessante statistikker i “A Study of 2.7 Million Startups Found the Ideal Age to Start a Business” 

Studiet viser at godt voksne gründere har langt større sjanse til å lykkes. En av de viktigste årsakene er er forskjellen mellom å ha gode ideer og evnen til å sette disse ut i praksis.

Selv om ideene kan være gode, er evne til gjennomføring det viktigste. Det samme gjelder overblikk og god strategi: En god strategi betyr mye, men taktikk – det du faktisk gjør – er det som avgjør om din startup blir levedyktig.

Det er mye vanskeligere å lykkes godt når du har begrenset erfaring. Det er mye vanskeligere å utvikle en god strategi med begrenset erfaring. Det er også mye vanskeligere å ta smarte taktiske avgjørelser. Spesielt når du må evne å ta en rekke avgjørelser hver dag.

Alt dette kommer med alder.

Som leder for nok en startup, bedriften Tenk Digitalt AS bruker jeg all min erfaring og innsikt i nye teknologier og alt som den nye digitale verden byr på av nye muligheter.

Muligheter som effektivt kompenserer for at jeg tross alt ikke har samme “farten” som den gang jeg var 30, ung og fortsatt lovende!

Når jeg ser tilbake på de til sammen 16 selskapene jeg har deltatt i oppstarten av siden begynnelsen av 80-tallet er det enkelt å slå fast følgende:

Det har aldri vært enklere å starte en ny virksomhet! 

Forskjellen fra sist gang? Nå er jeg familiefar med til sammen 5 barn, alt for mange dyr, eiendommer og de utfordringer fysiske tyngdelover og alder medfører.

Jeg var 24 år og førstegangs gründer da UNIC ble startet på 80-tallet. Jeg hadde mye pågangsmot og sterk vilje. Jeg var ung, uredd og hadde liten erfaring. Selskapet ble et eventyr og jeg fikk verdifull erfaring som jeg tok med meg senere i livet i andre oppstartsselskaper.

LES: Hvordan kunne fem BI-studenter skape Norges raskest voksende bedrift?

Som med det meste er det ofte tilfeldigheter som setter ting i gang. Min gründerreise startet med et NRK-innslag i 1983.  Jeg startet en sommerskole for de som ville bruke sommerferien sin til å lære programmering. NRK-innslaget var impulsen til starten av mitt første selskap som norges raskest voksende bedrift på 80-tallet, uansett bransje.

Det er en ganske så annen daglig leder jeg ser i speilet i dag. På godt og vondt.

Å være førstegangs-gründer setter sine spor. Først og fremst var det et blodslit. Jobbing natt og dag. Fryktelig mye skulle læres på kort tid. Vi kan gjøre en lang historie kort ved å røpe; vi lyktes. Jeg tjente en god slump penger som jeg investerte i et småbruk på Hvaler og i nye oppstartsvirksomheter. Jeg fortsatte å starte selskaper. Jeg kunne gå på som daglig leder i oppstarten, for deretter å gå over til rollen som styreformann og investor. Det var mer behagelig å peke på daglig leder og si hva som måtte gjøres de neste ukene og gi strategiske råd rundt styrebordet. Nå er jeg IT-gründer på nytt, og jeg må minne meg selv på alle rådene jeg har gitt andre. Klarer jeg det?

Jeg lager alltid lange lister til meg selv. Min ambisjon med denne artikkelen er å lage en liste til deg. Les videre, så får du 35 års erfaring oppsummert i en ti-punkts liste.

Mer livserfaring som senior, men mindre energi

Hva har jeg erfart? Jeg har ikke den samme energien. Sorry, sånn er det bare. Er du 24 år har du en stor fordel. Du orker mer. Og svaret på det: gi litt mer faen! Vit at du kan forbasket mye mer enn den 24-årige utgaven av deg selv. Ta en kaffe. Strekk deg på sofaen! Du får mye mer verdifull tid ut av en produktiv time som 59-åring enn som den uvitende 24-åringen du en gang var.

Den 24 årige gründeren har ofte fortsatt en fot i studiemiljøet, mens 59-åringen har et stort nettverk med mye erfaring. Du vil bli overrasket over hvor mye kompetanse som finnes rundt deg, og de aller fleste vil gjerne utveksle erfaringer eller gi råd. 

Har du oversikt over det nettverket du har bygd gjennom et langt liv? LinkedIn er en utmerket plattform til å gjøre nettopp det. Her kan du lese hvordan du kan få tusenvis av riktige kontakter på LinkedIn

Nye verktøy gjør deg langt mer produktiv

Jeg husker fortsatt hvor imponerende det den gang var å kunne sende ordrebekreftelse per telex. E-mail fantes ikke og mobiltelefon var en stor dings du bar i en skulderveske. Jeg vet at den 24 år gamle utgaven ville vært svært misunnelig på de verktøyene vi har i dag.

Nå skyper jeg mange timer om dagen, jeg snakker med folk fra hele verden og medgründere som sitter rundt om på ulike lokasjoner – helt gratis. Vi deler skjerm, deler linker og dokumenter og hva det måtte være. På min DOS baserte UNIC toppmodell MIC 501 hadde jeg to floppydisker på 320 Kbyte med regneark (kjempeforbedring til kalkulatoren). I dag har jeg mange hundre ganger mer datakraft i mitt bærbare kontor, superdatamaskinen – min iPhone.

Det finnes et gratisverktøy for nesten alt

I dag finner jeg nesten alle programmene jeg trenger aldeles gratis, fritt levert på nett fra Google. Alt jeg trenger av tekstbehandling, regneark, presentasjonsverktøy, databaser og email, for å nevne noe. Her kan jeg jobbe med mine kollegaer og endre på dokumenter i sanntid. Jeg ser hvordan min samtalepartner jobber på skjermen.

Jeg bruker et prosjektstyringsverktøy som heter Trello. Der fordeler jeg oppgaver, og følger de opp. Online. Jeg får e-mail når det skjer endringer. Og for ikke å glemme Google – som gir deg svar på “alt”. Husker du leksikon og magasinene som kom en gang i måneden med nyheter? Og med Google Translate kan jeg oversette nesten alle språk til forståelig norsk.

Jeg har Facebook, Twitter og LinkedIn som kostnadseffektive markedsføringskanaler. Jeg kan skrive artikler, være min egen redaktør og dele disse erfaringene med deg. 24-års utgaven brukte mye tid på å få en pressemelding inn i avisene eller på lufta i NRK. Nå har jeg “hele verden” som potensielle lesere og kanalene er nesten gratis å bruke. Jeg fyller de med innhold og mening og publiserer uten noen form for sensur eller redaksjonell vurdering, annet enn den jeg selv utfører.

Min yngre utgave var mer opptatt av å bevise hvor flink han var

Hva mer skiller en 59 åring fra en 24-åring? Ydmykhet og større raushet? Jeg tror at min yngre utgave var mer opptatt av å bevise hvor flink han var. Han slapp ikke andre til så lett, fordi han selv visste best. I dag tør jeg påstå at jeg har større respekt for andres kompetanse og at jeg lettere slipper til dyktigere mennesker enn meg selv.

Jeg har lykkes mange ganger tidligere, og jeg er mer avslappet i forhold til å bevise. Samtidig er det like viktig at vi lykkes. I dag vet jeg at sjansen for å gjøre suksess er større dersom jeg slipper andre til. Jeg gleder meg over andres bidrag, særlig når det gjør prosjektet bedre. Det er en kombinasjon av trygghet og selvtillit.

I alle mine oppstartsvirksomheter har jeg vært “raus” med andres aksjeandeler. Jeg har alltid ønsket medeierskap, ikke bare mentalt, men som aksjonærer i selskapet. Yngre gründere er ofte redde for å slippe “kontrollen”. De vil gjerne ha investorene og deres penger, men de synes det er galt og “urettferdig” at de må gi fra seg store andeler. Den 59-årige versjonen av meg selv har erfart at det er bedre med 10 prosent av mye enn 100 prosent av ingenting. 20 prosent eierandel – det er ofte mitt måltall. Det avgjørende er hvem som eier de 80-90 andre prosentene. Det er av aller største betydning for at “din” oppstart skal lykkes, ikke hvor stor eierandel du selv har.

Lær som senior av andre som mentor

Gjennom Innovasjon Norge er jeg mentor for yngre utgaver av meg selv. De er i ferd med å starte en spennende bedrift. Jeg observerer at de sliter med å formulere en aksjonæravtale som skal ta høyde for alle eventualiteter. Jeg kjenner meg igjen. I dag spør jeg heller; hvor godt kjenner du de vi ønsker å hyre inn i dette prosjektet? Kan du skrive en avtale på en serviett? Jeg kimser ikke av et godt stykke juridisk avtaleverk, men i dag kan jeg inngå avtaler basert på integritet og tillit. Det holder med noen linjer på en serviett for å oppsummere hva vi har avtalt. 24 år gamle Jan hadde aldri gjort det. I dag tør jeg å stole på andre, og opplever tillit tilbake.

Det er en stor forskjell på 24-utgaven og han som har blitt dobbelt så voksen. Tro meg, jeg har også opplevd svik og store skuffelser. Det er en erfaring å ta med videre, det også.

Den 24 år gamle Jan ville ikke ha trodd sine egne øyne om han så meg i dag. Medlem av Norges Småfiskarlag og medlem av Norsk Rasefjærkreforbund. Jeg fisker krabber, driver frem planter i eget drivhus og har en stor grønnsaks- og urtehage. Småbruket er fullt av små og store dyr. Og for ikke å glemme det viktigste av alt; jeg har fem flotte barn og en fantastisk kone som også er min beste venn.

Ser du etter en inspirerende, lærerik og underholdende foredragsholder til ditt neste arrangement?

Les mer om Jan Sollid Storehaug og eksempler på foredrag her

Døgnet har fortsatt bare 24 timer, og jeg takker den super-produktive 59-åringen for at det går an å leve et liv som gründer og samtidig leve det “egentlige” livet ved siden av.

Oppsummert; Hva skiller senior 59-årgangen fra 24-åringen?

1. Jeg har dårligere tid og mindre energi. Derfor må jeg økonomisere med den tiden jeg har. Jeg må være super-effektiv, henge med på digitaliseringen og bruke moderne verktøy.

2. Jeg omfavner den digitale og globale nettøkonomien. Jeg kan leie inn ressurser fra hele verden til en brøkdel av hva det koster i Norge, selv om regningen må ganges med en faktor som heter “kulturelle forskjeller” og språkutfordringer.

3. Jeg stoler på nettverket mitt. Jeg kjenner faktisk flere enn jeg er klar over. Å bygge nettverk er viktig, å trekke på ressursene du kjenner er alfa og omega.

4.  Jeg er mentor for andre gründere. Du verden hva jeg lærer av å lytte til dagens 24-åringer! Selv mentorer trenger påfyll, og jeg har engasjert en personlige coach etter å ha blitt imponert over hennes ferdigheter som foreleser på BI.

5. Fysisk trening gir meg mer energi. Jeg følger min yngste sønn til og fra skolen så ofte jeg kan og tar en lang omvei i Frognerparken og tar et møte med meg selv. I vinter fikk jeg et spark i tuppen og engasjerte en personlige trener til å ringe meg for avtale. Nå skal jeg igjen bli stiv og støl fra og gjøre slutt på mitt støttemedlemsskap hos Elixia.

6.  Jeg er rausere, og trenger ikke lenger bevise at jeg er best i alt. I dag vil jeg gjerne jobbe med de aller beste, og jeg er ikke redd for at de tenker annerledes eller er dyktigere enn meg.

7.  Det er bedre med 10 prosent eierandel av mye enn 100 prosent av ingenting. Skal du få andre til å investere i oppstarten din, må de også få ta del i suksessen. Lurer du på hvor mye din oppstartsbedrift kan være verdt? Slik verdivurderer du en oppstartsbedrift.

8. Du må våge å stole på de du har rundt deg. Du kan gå på en smell, men de aller fleste vil deg vel. Etterhvert lærer du deg å vurdere ulike personligheter.

9. Jeg går aktivt inn for å lære sosiale medier. Mange av de gamle kommunikasjonsformene gjelder fortsatt, men det er ikke nok. Uten tilstedeværelse i de viktigste sosiale mediekanalene skjønner du ikke hva som foregår hos de som er 30 år yngre enn deg.

10. Ha det gøy! Jeg siterer gjerne Sponheims berømte replikk i Stortinget; “Hver mann sin høne” eller som Liv Finstad sa; “sauer er ålreite dyr”. Om du ikke har plass i hagen, så sørg i alle fall for at du har plass til det som egentlig betyr noe i livet.

Bli mentor – skaff deg en digital mentor!

Mange kvier seg for å komme i gang fordi de har liten praktisk erfaring med IT- verktøy. Kanskje kommer du fra en ledende stilling i en større bedrift hvor IT-avdelingen tok seg av alt det praktiske?

Samtidig er det mange unge som gjerne vil i gang med sin forretningsidé, men de mangler erfaring fra arbeidslivet. Det som er banalt og enkelt for deg, kan være uoverstigelig og vanskelig for en ungdom, uansett energi og  pågangsmot.

Perfekt kombinasjon! Som senior har du mange kvaliteter som den yngre generasjonen mangler. Det du selv mangler kan du få igjen i ungdommelig pågangsmot og gode praktiske ferdigheter til å manøvrere i den digitale verden.

Tilby deg selv som – og søk etter en digital mentor i forum hvor slik diskuteres. Du finner f.eks Gründerklubben. Her spørres og deles det meste som handler om å starte en ny virksomhet.

LES OGSÅ: Slik skaffer du deg en gratis mentor

Noen nyttige verktøy jeg kan anbefale

  • Hele Google-universet. Har du ingen Gmail-konto? Skaff deg en og du finner nesten “alt” du trenger av gratisverktøy
  • Google Docs er spesielt nyttig fordi du kan jobbe og dele dokumenter med andre, “live”.
  • Registrer ditt eget domene? Jeg bruker storehaug.no som min personlige e-post og nettadresse. Selv jan@storehaug.no er en gmail-adresse med all funksjonalitet. Jeg betaler under 10 Euro i måneden og har ubegrenset lagringsplass til alle dokumenter, video og hva det måtte være.
  • Whereby som alternativ til Skype – videokonferanse
  • Pexels.com og Pixabay.com  gratis bilder til det meste
  • Canva.com – enkelt å redigere bilder til alle formater du trenger
  • Trello.com – enkel administrasjon av oppgaver personlig og i grupper
  • Om du ikke allerede har gjort det, lag deg konto på de viktigste sosiale kanalene. Øverst på listen er LinkedIn, Facebook og Twitter. Særlig anbefaler jeg LinkedIn. Les mer artikkelen “Slik får du tusenvis av riktige kontakter på LinkedIn” om du vil vite hvorfor.
  • Lær deg de grunnleggende reglene i digital markedsføring. Les mer om dette i artikkelen Slik lykkes du med digital markedsføring

Er du litt rusten på bruk av PC? Jeg startet som gründer med å importere PCér og lo av de som drev med håpløse Mac. Etter at jeg ble overbevist av min kone om å prøve iMac har jeg aldri sett meg tilbake. Jeg får nesten angst om jeg prøver å bruke en PC i dag. På Apples iMac eller min bærbare Macbook har jeg det meste jeg trenger og alle programmene fungerer sømløst sammen.

Vil du arrangere en workshop for å kaste ball rundt din kreative oppstartsidé eller simpelthen få gode innspill fra ditt nettverk? Les om flere verktøy og hvordan du kan lykkes med dette i denne artikkelen: Workshop – slik lykkes du med en vellykket samling

Er du allerede der at du vil invitere med investorer i ditt nye foretak? Les gjerne artikkelen “Hvordan verdivurderer du en oppstartsbedrift?”

Aldri noensinne vært et bedre tidspunkt å realisere en ny forretningsidé

Terskelen for å komme i gang aldri har vært lavere. Har du en løsning på et problem for en milliard mennesker? Da kan du starte en milliardbedrift med nesten ingen kapital. (Eller skalere det litt ned, om du vil)

Du kan sette opp en virksomhet helt fra bunnen av i skyen og kjøpe tenester etter behov. Selv de mest avanserte AI-systemer kan kjøpes som en tjeneste og betjenes uten særlig forkunnskaper. Som startup er du fri fra gammel teknologi og gammelt tankesett. Det du mangler av data kan du kompensere med en startups evne til å handle raskt. Du kan se muligheter med nye teknologier som etablerte, konservative bransjer kanskje ikke ser, og snu deg fort etter hva markedet faktisk etterspør.

Skal du i gang med en ny virsomhet må du forstå hva som skjer fremover. Det er store disruptive krefter i spill. Disruptive krefter som hver for seg og sammen kommer til å snu opp ned på måten vi jobber og lever i rene som kommer. Store muligheter for de som våger og store utfordringer for de som sitter stille i båten.

Les mer om dette i artikkelen “Ferdigheter for morgendagens arbeidsmarked” og se gjerne mitt foredrag som jeg holdt for Oracle “Ny kompetanse, ny teknologi, nye utfordringer”

Ta gjerne kontakt med meg på jan@storehaug.no eller ring meg på 97512077 om du vi slå av en prat. Uansett hvilken forretningsidé du har, så øker du sjansene om du har en digital strategi fra dag én og er god på nett. Sjekk gjerne ut nyttige guider du kan laste ned her

Se gjerne mitt foredrag om digital markedsføring

Jan Sollid Storehaug Digital Markedsføring 29 oktober 2018

Klikk her for å laste ned din kopi av foredraget (slides) om digital markedsføring

Gratis verktøy og guider

Her finner du gratis E-bøker og guider samt en samling av nyttige verktøy du kan ha utbytte av. Du kan teste nettsidene dine og finne ut om nettsiden din er rask nok, tilpasset SEO og mobil og verktøy for å kjøre analyser eller undersøke nøkkelord.

Du finner også e-bøker og guider om alt du trenger å vite om digital markedsføring. Klikk her for å finne gratis nyttige verktøy og ressurser for digital markedsføring

Jan Sollid Storehaug

Jan Sollid Storehaug

Ser du etter en foredragsholder til ditt arrangement? Ring meg gjerne på 97512077 eller finn tid som passer for et nettmøte direkte i min kalender. Ved siden av å holde foredrag er jeg daglig leder av Tenk Digitalt AS. Jeg er gift med Bente Sollid Storehaug og sammen har vi 5 barn i alderen 13 til 24 år. Vi deler vårt liv mellom familie og jobb i Oslo og småbruket vårt i Bølingshavn på Hvaler.

Slik lykkes du bedre med dine foredrag

Finn ut om Jan Sollid Storehaug er ledig for ditt arrangement

Helseteknologi står frem som vinner etter pandemien

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

SISTE POSTER

Book et nettmøte for å diskutere ditt arrangement

HJELP MEG DELE DENNE ARTIKKELEN